top of page
Søk
  • Forfatterens bildeNovo Klinikken

'Senebetennelse' i Skulder

Skuldersmerter er den tredje vanligste årsaken til smerte i muskel- og skjelettsystemet, etter rygg- og nakke-plager. Det finnes flere ulike årsaker til skuldersmerter da dette er et ganske komplekst ledd bestående av mange strukturer utsatt for skade. Til tross for lang tid viser det seg at 50% av skulderpasienter fortsatt har smerter etter 18 måneder. Dette forteller oss at disse smertene sjeldent går over av seg selv, og ofte kan utvikle seg til å bli mer langvarige og kroniske smertetilfeller.Blant årsakene til skuldersmerter som vi ser hyppig på klinikken er «senebetennelser», slimposebetennelse, bruskskader, instabilitetssyndrom, artrose og muskulære plager i sammenheng med nakke og skulderbue.«Senebetennelse i skulder»

Mange får høre igjennom bildefunn eller fastlege at dem har en senebetennelse i skulderen. Dette er dog et misvisende begrep da tilstanden heller er en irritasjon i senen, snarere enn en fysisk betennelse. Betennelsesmarkører som CRP eller annet vil med andre ord ikke slå ut på f.eks blodprøver. Dette er årsaken til at betennelsesdempende medisiner sjeldent fungerer på slike plager utover en midlertidig smertelindring. En slik irritasjonstilstand som beskrevet ovenfor er den vanligste årsaken til skuldersmerter i dagens befolkning.Hvordan oppstår tilstanden?


Tilstanden oppstår hyppigst blant 3-4 ulike sener dypt inne i skulderen – sener som er ansvarlige for majoriteten av skulderstabilitet, rotasjons- og løftebevegelser. En irritatasjonsskade som dette oppstår vanligvis i sammenheng med mye belastning på skulderen, gjerne i løfting eller andre aktiviteter med armen ut fra kroppen. Det er med dette som bakgrunn at man sier at skaden oftest er slitasje- eller belastningsrelatert. Noen få får derimot skaden i mer ukjente sammenhenger. Ofte ser vi en sekundær slimposebetennelse inni skulderen som en reaksjon på den overbelastede og «betente» senen. I andre tilfeller kan skaden dreie seg mot en isolert slimposebetennelse.


Ved en irritasjonstilstand i senen (senebetennelse) vil senekvaliteten bli påvirket og svekket. Den vil også hovne opp og bli tykkere. Ved langvarig skade kan senene også bli såpass svekket at de kan ryke, både delvis og totalt. Det kan også oppstå kalsifisering av senen.


Symptomer på «senebetennelse»:


Symptomer på en irritasjonstilstand i senen er ofte verkende smerter som oppleves fra «inni» skulderen, gjerne lokalisert på utsiden av skulderleddet, men som også kan stråle litt nedover overarmen. I andre tilfeller sitter smertene rundt skulderbladet. Noen opplever også refererte smerter nedover mot albuen og hånden.

Smertene er ofte relatert til bruk og bevegelse av armen, særlig ut fra kroppen. Plagene karakteriseres ofte som verking og kan kjennes både under- og etter aktivitet. Det er heller ikke uvanlig med nattsmerter.
Diagnostisering av skuldersmerter


Basert på sykehistorie og innledende samtale får ofte klinikeren en mistanke om skademekanisme og hvilke strukturer som er involvert. Deretter vil terapeuten foreta en klinisk undersøkelse bestående av en rekke ortopediske tester og direkte trykk over skulderen. Disse kan bidra til sikkerhet i diagnostiseringen av riktig diagnose. Flere av våre terapeuter mestrer også bruken av diagnostisk ultralyd – et verktøy der man benytter en ultralydmaskin for å visualisere de aktuelle senene. Her kan man oppdage små og store irritasjonstilstander, rifter i senen eller oppståtte kalsifiseringer.

Ultralyd benyttes også i diagnostiseringen av flere andre smerteårsaker så dersom du er usikker på dette så er ultralyd også et godt verktøy å bruke ved mistanke om andre lidelser.

Alternativt har klinikerne på NOVOklinikken henvisningsrett til bildediagnostikk som også kan brukes som et supplerende verktøy dersom behov.


Behandlingsmetoder


Som nevnt tidligere er dette en tilstand som ofte utvikler seg til å bli langvarige uten tilstrekkelig behandling. Det er et bredt spekter av behandlingsteknikker for irritasjonstilstander i skuldersener og din behandler vil koordinere det behandlingsoppsettet som er mest effektivt for deg. Blant tiltakene vi benytter er;

· Informasjon, rådgivning og veiledning i selv-håndtering av smerte og tilstand

· Treningsterapi for senetilheling

· Trykkbølgebehandling

· High-Power-Laser

· Manuell muskel- og senebehandling (f.eks massasje, nåler eller passive bevegelser)


Varigheten av behandlingsperiode varierer mye avhengig av skadetype og alvorlighetsgrad. Det er dog viktig å understreke betydningen av pasientens aktive deltakelse i egen behandling – både i opptrening og i beslutningsprosess.


Ta kontakt med en av våre terapeuter for behandling av «senebetennelse» i skulder eller annen skuldersmerte. Dette er noe vi ser mye av på klinikken og har god kompetanse på.


Ta kontakt over telefon (92 16 31 31), e-post (post@novoklinikken.com), eller så kan du booke en time gjennom vår online bookingsystem.

118 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page