top of page
Søk
  • Forfatterens bildeNovo Klinikken

Nakkesmerter ('Kontor-nakke')

Nakkeplager er sammen med korsryggssmerter øverst på listen blant plagene som den norske befolkningen sliter mest med. Nakken plager flest og koster mest penger i dagens samfunn. Nakkessmerter kan både oppstå akutt eller være mer langvarige. Årsakene til nakkeplager er også mange. Dette blogginnlegget vil dreie seg for det meste om den vonde «kontor-nakken» og tensjonssmerter fra muskulatur i nakken.Kontor-nakke

Nakken våres er skapt for bevegelse, uansett smerter eller ei. Dette vil si at nakken bør beveges en god del til tross for mulig påvist slitasje, prolapser eller annet.

Den vonde nakken i kontor-sammenheng oppstår ofte i sammenheng med statiske arbeidsstillinger over lang tid. Dette kan gjøre nakken stivere, strammere, mer anspent eller lede til muskelspasmer. Det er sjeldent en strukturell skade i selve ryggraden som er årsaken til disse nakkeplagene, men vi ser ofte sekundære spenninger i muskler og sener. Det er med dette som bakgrunn at vi ofte sier at plager er muskulært betinget. Tilstanden er ufarlig, men ofte svært plagsomt for individet da det medfører mye smerte, stivhet og redusert funksjon i alle aktiviteter.Spenningsplager nakke

Spenningsplager i nakken skyldes anspente og stramme muskler og sener i nakken. Dette kan gi både generell verking eller mer kraftige muskelspasmer. Det kan oppstå i forbindelse med statiske- eller uheldige arbeidsstillinger, men også uten kjent årsak. Noen ganger har smerteårsaken en biopsykososial bakgrunn. Mange opplever spenningsplagene i sammenheng med en sosial hverdag fylt med mye stress og engstelse. Det er godt dokumentert at psykososial belastning kan påvirke hormonutskillelsen i kroppen og videre sette seg i musklene og påvirke smertetilstanden vår, selv om man ikke nødvendigvis er bevisst på dette selv.

Mange gir uttrykk for en stram, stiv og vond nakke og bevegelsesutslaget i nakken er ofte begrenset. Noen ganger har nakkeplagene også sammenheng med hodepine, svimmelhet eller øresus.«Varsellamper» ved nakkeplager om at du bør oppsøke en terapeut:

- Dersom du har strålende smerter ned i en eller begge armer

- Dersom du er nummen eller kraftløs i en eller begge armer

- Redusert allmenntilstand (matlyst, feber, nedsatt bevissthet, høy puls)

- Ufrivillig vekttap eller tap av muskelmasse)


- Veldig redusert funksjon i hjemmet eller jobb

- Redusert konsnetrasjonsevne

- Smerte utoverHåndtering av nakkesmerter

Dersom du opplever nakkesmerter, kan du prøve blant følgende alternativer;

· Skånsomme tøye- eller bevegelsesøvelser for nakken

· Styrketrening nakke og rygg

· Annen trening (løping, sykling, svømming etc…)

· Varme/Kulde

· Ta hyppigere pauser for bevegelse og sirkulasjon i nakke og skuldre mens du er i jobb

· Legge deg tidligere og sove ekstra godtBehandlingsmetoder

Nakkesmerter er noe av det vi ser hyppigst på klinikken og mange blir veldig bra etter behandling. På klinikken tilbyr vi ulike behandlingsmetoder for ulike årsaker av nakkeplager, avehngig av ditt behov. Blant disse er;


· Informasjon, rådgivning og veiledning i selv-håndtering av smerte og tilstand

· Dialog / veiledning rundt årsaker, behandling og forebygging

· Nålebehandling

· Leddmanipulasjon

· Manuell muskel- og senebehandling (f.eks massasje eller bløtvevsbehandling)

· Passiv nakkebevegelser eller tøyning

· Treningsveiledning


Som ved mange andre tilstander er det viktig at pasienten deltar aktivt i egen behandling. Både i diverse tiltak som f.eks trening eller i samtale- og beslutningsprosess. Det er viktig for Novoklinikken å veilede pasienter så godt som mulig til å selv-håndtere sine egne plager ved hjelp av aktive tiltak. Kombinert med klinisk behandling er det denne fremgangsmåten vi ofte ser gir best resultater.


Ta kontakt over telefon (92 16 31 31), e-post (post@novoklinikken.com), eller så kan du booke en time gjennom vårt online bookingsystem.

239 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page