top of page
Søk
  • Forfatterens bildeNovo Klinikken

Beinhinnebetennelse

Oppdatert: 13. jan. 2022

Beinhinnebetennelse - aka «Shin splints» og «MTSS» (medial tibial stress syndrome)



Opplever du smerter på fremsiden av leggene når du går og/eller løper?

Isåfall kan det være beinhinnebetennelse du har pådratt deg. Dette kan være en potensiell smertefull og aktivitetsbegrensende plage som kan oppstå i alle aldre. Fellesnevneren er gjerne at man har et høyt aktivitetsnivå med mye repetitiv belastning av beina, eller at man har hatt en kraftig økning i treningsmengde i løpet av relativt kort tid. Beinhinnebetennelse kommer gjerne hos de som løper mye, og gjerne hos de som løper mye på hardt underlag (feks. asfalt). Løping, fotball, håndball, innebandy, friidrett, turn og dans er alle utsatte idretter.


Som ved andre typer betennelser i muskel- og skjelettsystemet er det gjerne nevnte overbelastning eller feilbelastning av repeterende bevegelser som er årsak. Bevegelsene blir like og uten særlig variasjon, og noen ganger kan man da oppleve betennelsesliknende plager. Det er ofte vanskelig å fange opp beinhinnebetennelse på et tidlig stadium, da man gjerne klarer å fortsette aktiviteten i starten. Det kan gå uker eller kanskje til og med måneder der man klarer å være aktivitet selv om man kjenner litt nå og da. Fordi vi mennesker gjerne har en tendens til å fortsette aktivitetene våre selv om vi opplever litt ubehag, kan kroppen si plutselig og klart i fra når overbelastningen har vært progressiv over tid. Smertene kan da være så intense at man knapt nok klarer å belaste beinet. Moralen her er: Lytt til kroppen når den sier fra!


Under skal vi forsøke å belyse hva og hvordan smertene kommer, hva man kan gjøre med det og hvordan man kan unngå å få smertene tilbake når man har blitt bra igjen.


Årsak


Årsaken er helt enkelt som nevnt over, overbelastning av den fremre delen av leggen. Her ligger muskel- og senevevet tett på skinnbeinet, og med gjentakende harde, kompakte «slag» kan dette området bli irritert. De vanligste årsakene til at dette skjer er:

  • Høy treningsmengde over tid eller plutselig økning i treningsmengde.

  • Mekanisk feilbelastning gjennom fot-, ankel-, kne- og/eller hofteledd.

  • Stram fremre og bakre leggmuskulatur.

  • Svak fremre/bakre leggmuskulatur.

  • Svak hofte-/kjernemuskulatur.

  • Feil skotøy.

  • Plattfot/hulfot.


Symptomer


Symptomene er som regel forholdsvis enkle å gjenkjenne:

  • Leggen blir gjerne varm og rød under/etter trening, og kan av og til hovne opp.

  • Smerte og ømhet langs skinnbeinet, gjerne langs innsiden.


I starten, som nevnt over, vil smertene som regel gi seg etter en treningsøkt. Etterhvert som man fortsetter trening over tid vil smertene dog bli mer konstante og kan forverre seg etter hver treningsøkt.


Selvbehandling og forebygging


Det aller viktigste å gjøre dersom du mistenker at du har fått beinhinnebetennelse er ta en pause fra den aktiviteten som har utløst plagen. Det er verdt å merke seg at dette kan ta tid og kan være litt av en tålmodighetsprøve. Hvor lang pause man bør ta avhenger av hvor lenge man har vært plaget. Når man etterhvert skal returnere til treningen er det viktig å ta det rolig i starten, og gradvis bygge seg opp slik at man kjenner at leggene faktisk er klare for å ta i mot belastningen du gir de. Nøkkelordet her er belastningsstyring. Dersom du ikke tar signalene kroppen sender deg på alvor, risikerer du at plagen blir verre og verre og tar enda lengre tid å bli kvitt.


Andre ting du kan gjøre selv er:

  • Ise ned etter aktivitet.

  • Såletilpasning.

  • Uttøyning av legg-, lår- og hoftemuskulatur.

  • Styrketrening for legg-, lår- og hoftemuskulatur.

  • Unngå ensidig aktivitet, og kanskje minimere løping på hardt underlag dersom det lar seg gjøre.

  • Velg riktig skotøy.


Behandling


Forskning viser at behandling av beinhinnebetennelse med trykkbølge er svært effektivt og kan forkorte veien tilbake til aktivitet drastisk. På NOVO Klinikken vil vi gjennomføre en grundig sykehistorie og undersøkelse for å finne årsaken til at plagen har oppstått. Du vil få råd til hvilke øvelser du bør gjennomføre. Vi tilbyr også spesialtilpassede såler på klinikken, noe som kan ha en sterk forebyggende effekt.


Ta gjerne kontakt med en av oss på klinikken dersom du mistenker at du har beinhinnebetennelse. Har du spørsmål vedrørende spesialtilpassede såler kan du sende en mail til Kiropraktor Mads Kristiansen: mads@novoklinikken.com



1. Shockwave treatment for medial tibial stress syndrome in athletes; a prospective controlled study M H Moen, 1 S Rayer, 2 M Schipper, 2 S Schmikli, 1 A Weir, 3 J L Tol, 3 F J G Backx 1

640 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page